Nádech, výdech aneb Inhalace jako prevence kašle u dětí

Nádech, výdech aneb Inhalace jako prevence kašle u dětí

Kašel, rýma, nachlazení. Konečně se těchto neřádů zbavíte, pošlete dítko zpátky do školky a ejhle, za týden ho bacily přemůžou znova. Neustále se opakující respirační onemocnění u dětí dokáže rodiče pořádně potrápit, a to hlavně v zimním období.

Proč jsou děti neustále nemocné

V zimních měsících je totiž oslabená jak naše imunita, tak dýchací cesty. Ty se díky nízkým teplotám nedostatečně prokrvují a nedokážou se účinně bránit virovým infekcím. Nezbedné viry pak hravě skolí celou rodinu. Většinou to nejprve „schytají“ právě děti - dlouhodobý pobyt v uzavřených prostorách s velkou koncentrací kašlajících spolužáků má za následek jedno onemocnění za druhým. A časté výkyvy teplot (střídání venkovního mrazu a přetopených místností) plus nedostatek vitamínu D už bacilům jenom nahrávají. Zkuste to pro jednou těmto zlořádům nandat poctivou prevencí!

Vitamíny a inhalace

Dopřát tělu hodně vitamínů je samozřejmostí. Přidejte ale k pestrému jídelníčku inhalaci a budete koukat, jak se tělo dokáže respiračním nemocem bránit! Inhalace přirozeně zvlhčuje a také ošetřuje dýchací cesty. Hluboké vdechování účinných látek působí na rýmu, kašel či nachlazení preventivně, ale napomáhá i v akutních stavech těchto nepříjemných chorob. Takže jak na to?

Inhalátor pro nejmenší

Aby ani nejmenší děti neměly z inhalování nepříjemný pocit či dokonce strach, je vhodné použít inhalátor s pro mrňata atraktivním designem. Třeba model Philips Respironics Sami má tvar zvířátka s veselým úsměvem. Vaší ratolesti tak může s inhalací pomáhat nový kamarád lachtánek. Inhalátor je opatřen dýchací maskou s potiskem žabky, kterou si dítě přiloží na obličej a pomalu, občas zhluboka dýchá. Lachtan Sami zvládne jednu inhalaci za 6-8 minut, a tak pro dítě nebude procedura příliš velkým opruzem.
                                              Sami.jpg
S inhalátorem Philips Respironics Sami trvá jedna inhalace pouhých 6-8 minut a navíc díky líbivému designu může být pro děti i zábavou.

Technika inhalování

Prcka posaďte tak, aby měl lehce předkloněný trup a hlavu v mírném záklonu. Nechte jej klidně a pomalu dýchat. Při každém zhruba pátém nádechu jej vyzvěte, aby se nadechl co nejvíc zhluboka a na pár vteřin zadržel dech. Následně ať volně vydechne. Důležité je nadechovat se ústy a vydechovat nosem.

                                                 Sami1.jpg

Inhalovat lze Vincentku i kapky proti kašli

Prevence

Pokud inhalaci využíváme jako prevenci kašle, rýmy a nachlazení, poslouží nám jako inhalační látka solný roztok nebo Vincentka. Tekutina se lije do nádobky s objemem cca 1 dcl, odkud je hadičkou vedena do aerosolového rozprašovače. Pomocí dýchací masky pak dítě vdechuje aerosol s obsahem léčivých látek. Pro účinnou prevenci doporučujeme inhalovat pravidelně 1x denně.

                                            Sami2.jpg

Akutní obtíže

Pokud řešíte akutní potíže, jako jsou virózy, záněty horních i dolních cest dýchacích nebo urputný kašel, je dobré inhalaci provádět 3x denně. Kromě Vincentky můžete použít léčivo vhodné k inhalaci, např. Mucosolvan, Ventolin či Ambroxol. Vhodný lék vám předepíše nebo doporučí dětský lékař, případně alergolog. Díky inhalaci se léčivé a uvolňovací látky dostanou až hluboko do dýchacích cest a posilují je, procedura tak napomáhá zkrátit léčbu.

                                              Sami4.jpg

Dlouhodobá léčba pro alergiky

Dlouhodobě dávkovat svoji ratolest léky nedělá radost žádnému rodiči. Když to jde, vydejme se přírodní cestou. Solný roztok nebo minerální vody jsou léky od matky přírody, které můžeme bez obav dětem podávat i dlouhodobě. Zaslouží si to především alergici a astmatici, ale i malí pacienti s chronickým onemocněním dýchacích cest. U alergika či astmatika může mít léčba běžného nachlazení delší trvání. Dlouhodobé pokašlávání (i několik týdnů od nákazy) může být způsobeno zvýšenou citlivostí průdušek. Sáhnout po inhalátoru a průdušky dostat do pohody je v tomto případě radou nad zlato.


Shrnuto, podtrženo


Proč jsou děti (nejen v zimě) tak často nechlazené?

⚬ Mají nedostatek vitamínu D ze sluníčka. Chybí jim „céčko“ a další vitamíny.
⚬ Jsou náchylné na výkyvy teplot (střídání venkovního mrazu a přetopených místností).Snadno „chytí bacil“ od kašlajících a nachlazených spolužáků ve školce a ve škole, protože jsou dlouhou dobu v uzavřených prostorách.
⚬ Díky slabé imunitě je snadno skolí inverze či zimní neboli tzv. londýnský smog (směs kouře a mlhy vyskytující se zejména ve velkých městech).


Proč bychom měli dítěti pořídit inhalátor?

⚬ Inhalace léčivých látek (např. ze solného roztoku či minerální vody) je vynikající prevencí respiračních onemocnění.
⚬ Vdechováním léčivých látek můžeme zmírnit obtíže spojené s akutními nemocemi (viróza, zánět horních i dolních cest dýchacích, dávivý suchý kašel) a urychlit léčbu.
⚬ Inhalace usnadňuje dýchaní alergikům a astmatikům: zvlhčuje dýchací cesty, ošetřuje dýchací cesty bolavé od častého kašle, napomáhá vykašlávání, uvolňuje nosní dutiny.
⚬ Díky inhalaci se léčivé a uvolňovací látky dostanou až hluboko do dýchacích cest, léčba dokáže působit v periferních oblastech (bronchioly a alveoly, vysoká koncentrace léčiva ve specifické oblasti).
⚬ Inhalace je cestou ke zvýšení obranyschopnosti organismu (zlepšení imunity).
⚬ Jedná se o přírodní formu léčby (při použití roztoků bez obsahu chemických látek).
⚬ Inhalovaná pára není horká jako při napařování, dítě může s maskou na obličeji třeba koukat na pohádku nebo si číst knížku.

Související recepty a články

Péče o vlasy po použití henny: Tipy a triky
Péče o vlasy po použití henny: Tipy a triky
Po aplikaci henny na vlasy je důležité věnovat jim správnou péči, aby zůstaly zdravé, lesklé a krásně zabarvené.
Lékořice lysá
Lékořice lysá
Při pomyšlení na lékořici se nám možná vybaví sladké občerstvení nebo chutné bonbóny, ale tato kořenová rostlina...
Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky