ARGANOVÝ OLEJ - PŘÍRODNÍ ZÁZRAK Z MAROKA

Arganový olej, jinak také zvaný jako tekuté zlato se získává jemným lisováním z ořechů stromu Argánie trnité, která roste endemicky v oblastech jihozápadního Maroka. Tento strom je velmi vzácný a jeho domovská oblast je chráněna UNESCO.
ARGANOVÝ OLEJ - PŘÍRODNÍ ZÁZRAK Z MAROKA
Arganový olej je ceněn nejen pro svůj jedinečný původ, ale i pro velké množství širokého spektra prospěšných látek. Pro mimořádné kosmetické účinky patří mezi nejluxusnější složky na světě.

Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Tento strom roste v polopouštích, kde je díky hlubokému kořenovému systému chráněn před vlivem eroze. Kdysi rostly různé druhy Argánie po celé severní Africe, dnes jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO. Organizace prohlásila oblast na jihozápadě Maroka za biosférickou rezervaci.

Ani zpracování ořechů není jednoduché, jsou totiž velmi tvrdé, a i dnes jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami.

Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Pro srovnání výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg oliv.
Ořechy se sklízejí různým způsobem, nejkvalitnějšího oleje se dosahuje, pakliže ořechy dozrají a samy spadnou ze stromů a pak se sklízejí, druhá metoda spočívá v tom, že se dlouhými tyčemi shazují ze stromů a třetí, poněkud neortodoxní je ta, že se vybírají z trusu místních koz, které mají Argánie velmi v oblibě a poskakují si v jejich větvích a ořechy požírají.

Kvalitní arganový olej má jen lehce nažloutlou (zlatavou) barvu, je téměř bez vůně, voní jen jemně oříškově.
V Maroku se běžně používá v kuchyni při přípravě rozličných jídel, od kuskusu počínaje, rybami, omáčkami a dezerty konče. Jeho chuť lze zvýraznit jemným zapražením ořechů.

V kosmetickém průmyslu se používá olej pro své skvělé vlastnosti a vysoké procento prospěšných látek.

Složení arganového oleje:
Esenciální mastné kyseliny: Arganový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny olejové (omega-9) a linolové (omega-6). Tyto kyseliny jsou klíčové pro udržení zdravé pokožky a vlasů, protože pomáhají hydratovat a chránit před poškozením.
Vitamín E: Jednou z nejvýznamnějších složek arganového oleje je vitamín E (tokoferol), který je silným antioxidantem. Pomáhá chránit pokožku před volnými radikály, které mohou způsobovat předčasné stárnutí a poškození buněk. Podporuje tvorbu kolagenu a elastinu v pleti.
Vitamín A a karoteny: podporuje oběhový a cévní systém, karoteny chrání pokožku před UV zářením
Steroly: Arganový olej obsahuje rostlinné steroly, jako jsou schottenol a spinasterol, které mají protizánětlivé vlastnosti a podporují regeneraci pokožky. 
Skvalan: Skvalan je přirozená složka arganového oleje, která se nachází i v lidské kůži. Má hydratační a změkčující účinky, a pomáhá tak zlepšovat elasticitu a hladkost pokožky. Díky skvalanu dosáhnete zářivé a mladistvé pleti.
Polyfenoly: Tyto antioxidanty přispívají k ochraně pokožky před oxidačním stresem a mají protizánětlivé vlastnosti.

Arganový olej zmírňuje svědění vlasové pokožky, snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu a hebkost. Pomáhá obnovit lesk a snižuje lámavost. Je vynikajícím pomocníkem na roztřepené konečky.
Používá se při ekzémech a velmi suché pokožce.  
 

Související recepty a články

Nebuďte v křeči! Pomůžou drobné změny i hořčík
Nebuďte v křeči! Pomůžou drobné změny i hořčík
Dovolená za vámi. Podzim a pořádný zápřah před vámi. Jak to zvládnout? Konec prázdnin je zvláštní období. V ...
Začátek školního roku jako nová příležitost. Jak si užít?
Začátek školního roku jako nová příležitost. Jak si užít?
Konec prázdnin. Ranní vstávání. Spousta úkolů a povinností. I to přináší návrat dětí do školních lavic. Zkuste to...
Stárnutí vás nemusí děsit: Stačí správná anti-age péče o pleť
Stárnutí vás nemusí děsit: Stačí správná anti-age péče o pleť
Aby vaše pleť vypadala zdravě a svěže, vyžaduje pravidelnou a pečlivou péči bez ohledu na věk. Je jedno, jestli je...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky