Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko

Užijte si dovolenou naplno. Máme pro vás tipy na péčí o zdraví, krásu i klid na duši.

Se všemi těmito aspekty je spojen vitamín B. Možná vás to překvapí, ale rozsah jeho příznivého působení na naše tělo je opravdu široký. Pojďte se podívat, čím vším vám bude prospěšný.

 
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Prázdninová pohoda

Sami to znáte. Dlouho se dovolené nemůžete dočkat a když se odjezd konečně blíží, nic nestíháte. V práci se kupí úkoly, doma resty i věci, které měly být dávno v pračce nebo v kufru. Správnou činnost nervové soustavy i psychiky podporuje hned několik vitamínů skupiny B. Jsou jimi thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, B6, biotin a B12. Samy to však pochopitelně nezvládnou.

Nám se v podobných situacích osvědčilo korigovat vlastní očekávání. Často máme tendence před dovolenou perfektně vyčistit stůl, ale ruku na srdce, je to opravdu nutné? Většinou se ukáže, že spousta záležitostí může počkat a s dalšími pomohou kolegové. Užitečný je přehledný seznam s úkoly a prioritami, abyste se ve spěchu místo zásadním úkolům nevěnovali těm méně podstatným. Očekávání je dobré mít na uzdě i na dovolené, aby se z ní nestal sprint za památkami a zážitky.

Spousta elánu

Na dovolenou jezdíme dobít baterky. Jenže energii potřebujeme už na samotnou dovolenou, protože sem tam si polenošit je skvělé, ale prospat celé volno je velká škoda. V boji s únavou a vyčerpáním hraje dostatek vitamínů významnou roli. Z béček mají snížení pocitu únavy v popisu práce riboflavin, niacin a B6.  Obrovským životabudičem jsou samozřejmě vaši blízcí, s nimiž svůj volný čas trávíte, a také vidina lákavého programu, který je před vámi.

Svěží pleť

Chlorovaná voda, slunce i klimatizace představují velký nápor na pokožku i vlasy, které mohou být po létě vysušené. Kromě vhodné kosmetiky je samozřejmě základ hydratace zevnitř, tedy kvalitní strava a pitný režim. Lahev s vodou mějte vždy u sebe a neváhejte ji použít. Pijte v průběhu dne, nedohánějte doporučený denní limit najednou, když si zrovna vzpomenete. Kromě obyčejné vody sáhněte v létě i po mírně nebo středně mineralizovaných vodách. I v péči o pružnou a mladistvě působící pokožku se vám bude hodit dostatek vitamínu B. Biotin, riboflavin a niacin totiž přispívají právě k zachování správného stavu pokožky.

Přirozeným zdrojem vitamínů skupiny B je pestrá a vyvážená strava. V ní by neměly chybět mléko, sýry, vejce a maso, a to včetně ryb a mořských plodů. Z potravin rostlinného původu nezapomínejte v souvislosti s vitamínem B na ořechy, luštěniny, banán, avokádo nebo třeba borůvky a meloun, které vás navíc v létě příjemně osvěží.

Komplexní složení

Naším tipem je tekutý doplněk stravy Salus Floradix Vitamín-B-komplex od německé firmy, která přináší koncentrovanou sílu přírody už více než sto let. Dbá přitom na vyladěné složení přípravků. Konkrétně tento obsahuje nejen šestici vitamínů skupiny B, konkrétně B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, B6, biotin a B12, ale také tělu prospěšné výtažky z bylin. Patří k nim řebříček lékařský, olivovník evropský a růže šípková. K příjemné chuti přispívá směs koncentrátů ovocných šťáv například z hrušky, meruňky, pomeranče nebo maracuji. Salus Floradix Vitamín-B-Komplex je vhodný i pro vegetariány, vegany a děti od tří let. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Související recepty a články

Nebuďte v křeči! Pomůžou drobné změny i hořčík
Nebuďte v křeči! Pomůžou drobné změny i hořčík
Dovolená za vámi. Podzim a pořádný zápřah před vámi. Jak to zvládnout? Konec prázdnin je zvláštní období. V ...
Začátek školního roku jako nová příležitost. Jak si užít?
Začátek školního roku jako nová příležitost. Jak si užít?
Konec prázdnin. Ranní vstávání. Spousta úkolů a povinností. I to přináší návrat dětí do školních lavic. Zkuste to...
Stárnutí vás nemusí děsit: Stačí správná anti-age péče o pleť
Stárnutí vás nemusí děsit: Stačí správná anti-age péče o pleť
Aby vaše pleť vypadala zdravě a svěže, vyžaduje pravidelnou a pečlivou péči bez ohledu na věk. Je jedno, jestli je...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky