Příběh s vůní jahod

Chutné, sladké a šťavnaté jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce pro malé i velké. Díky svému charakteristickému tvaru srdce, červené barvě a starobylé legendě, podle níž se prý zrodily z Venušiných slz, se často spojují s láskou.
Příběh s vůní jahod
Mnozí nevědí, že toto neodolatelné ovoce má také četné blahodárné vlastnosti pro tělo a pokožku, což z něj činí cennou součást svůdných, voňavých kosmetických přípravků. Jaké jsou tedy hlavní přínosy jahod pro pleť a v jakých procedurách je můžeme najít?

5 zajímavostí o jahodách
Než objevíme živiny, které z jahod dělají cenného spojence pro pleť, pojďme se s nimi blíže seznámit. Ne každý například ví, že…
  1. Jahody jsou „falešné“ plody: z botanického hlediska jsou skutečným plodem žlutá semínka na povrchu, zatímco samotná jahoda je zvětšená nádoba květu (část rostliny, která uchovává všechny složky květu);
  2. patří do čeledi růžovitých (Rosaceae), do které patří růže, ostružiny a maliny, stejně jako ovocné stromy, jako jsou hrušně, jabloně, třešně, broskvoně a meruňky;
  3. jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C: při stejné hmotnosti má porce jahod podobné množství vitaminu C jako pomeranč;
  4. jsou vhodné pro dietu: navzdory sladké chuti má toto ovoce nízký glykemický index a málo kalorií;
  5. jahody nejsou jen červené: mezi mnoha odrůdami jsou i bílé, například druh pěstovaný v Chile.
Další zajímavost se týká staré legendy o původu tohoto ovoce. Podle ní prý jahody vznikly ze slz, které Venuše prolila po smrti svého milovaného Adonise: slzy se prý při kontaktu s půdou proměnily v tyto sladké plody ve tvaru srdce.  Proto se také často používají na sváteční dezerty jako symbol lásky a vášně.

Jaké látky jahody obsahují?
Jahody se skládají hlavně z vody (asi 90 %) a sacharidů, zatímco tuku a bílkovin obsahují méně. Většinu sacharidů tvoří jednoduché cukry, ale v ovoci je také poměrně hodně vlákniny. V každém případě, glykemický index je nízký.

Kromě vysokého příjmu vitaminu C jsou jahody cenným zdrojem látek, jako např:
  • draslíku, vápníku, fosforu, manganu, železa, folátů
  • antokyanů, což je skupina flavonoidů, které jsou zodpovědné za červenou barvu jahod a jsou spojovány s různými pozitivními účinky na organismus

 

Výhody jahod pro péči o pleť a tělo: Výživné látky obsažené v jahodách jsou obzvláště užitečné pro dobrý stav pokožky. Zde jsou hlavní výhody, které toto ovoce může poskytnout:

Ochrana před slunečním zářením: vitamin C a antioxidační látky obsažené v jahodách chrání pokožku před tvorbou volných radikálů způsobených slunečním zářením.

Prevence skvrn: konzumace potravin bohatých na vitamin C pomáhá regulovat tvorbu melaninu pro rovnoměrnější pleť.

Boj proti stárnutí: vitamin C také podporuje tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro udržení mladé pleti, a chrání buňky před oxidací.

Podpora mikrocirkulace: polyfenoly (např. antokyany) obsažené v ovoci, jako jsou jahody, maliny, borůvky, granátové jablko a ostružiny, zlepšují mikrocirkulaci a pružnost pokožky

Fragola.png

NATURE´S BOUQUET FRAGOLA – to je řada produktů s výtažky z jahod a broskví pro vypnutou, voňavou a zářivou pleť
Chcete-li mít hladší, jemnější a zářivější pleť, proč se nehýčkat řadou jahodových produktů s přírodními účinnými látkami? Jahody navíc dodají pleti lákavou a šťavnatou vůni, ale zároveň upřímnou a jemnou: podobné procedury proto mohou být vynikajícím nápadem na dárek pro mladší osoby, které tento typ vůně pravděpodobně ocení.

Například koupelový a sprchový gel s výtažky z jahod a broskví je ideální pro tonizaci pokožky, zahalí ji do příjemné květinové a ovocné vůně a zanechá ji hebkou a hydratovanou, zatímco krém s jahodovým extraktem na bázi organického bambuckého másla ji dokonale vyživí a rozjasní. Jsou vaše ruce a nohy obzvlášť suché? V takovém případě si můžete vybrat specifickou péči o ruce a nohy, která je rovněž složena z organického bambuckého másla a obohacena o sladkou a jemnou jahodovou vůni.

Pokud chcete víceúčelové ošetření, můžete si vybrat rozjasňující olej vhodný na obličej, tělo i vlasy: při použití na pleť ochrání přírodní výtažky z organických jahod a květů broskví v kombinaci s koncentrátem zvláčňujících olejů pokožku před vysušením; při aplikaci na vlasy naopak pomůže ukáznit konečky, případně jej lze použít jako zábal před mytím šamponem.

Nakonec můžete svou kosmetickou péči završit použitím jemné a zahalující toaletní vody z lesních jahod s neodolatelnými ovocnými a květinovými tóny a svěžestí květů sicilských citrusů.

Neotřelá vůně v sobě snoubí nóty zralých jahod a květů broskvoní s květy zimolezu, pivoněk a fialek, podbarvené sametovými tóny cedrového a santalového dřeva.

Ať už jako dárek pro ostatní nebo pro sebe, řada jahodových produktů je sladkým a jemným způsobem, jak pečovat o svou pleť a věnovat jí chvíle čistého potěšení a relaxace.


fragola-vlastnosti-bg-(2).png

Související recepty a články

Nebuďte v křeči! Pomůžou drobné změny i hořčík
Nebuďte v křeči! Pomůžou drobné změny i hořčík
Dovolená za vámi. Podzim a pořádný zápřah před vámi. Jak to zvládnout? Konec prázdnin je zvláštní období. V ...
Začátek školního roku jako nová příležitost. Jak si užít?
Začátek školního roku jako nová příležitost. Jak si užít?
Konec prázdnin. Ranní vstávání. Spousta úkolů a povinností. I to přináší návrat dětí do školních lavic. Zkuste to...
Stárnutí vás nemusí děsit: Stačí správná anti-age péče o pleť
Stárnutí vás nemusí děsit: Stačí správná anti-age péče o pleť
Aby vaše pleť vypadala zdravě a svěže, vyžaduje pravidelnou a pečlivou péči bez ohledu na věk. Je jedno, jestli je...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky