Pitný režim našich nejmenších není radno zanedbávat

Začalo léto a s ním i vyšší teploty, děti tráví hodně času venku hrami a je tak těžší je v zápalu hry přimět k dodržování pitného režimu. To je úkol pro nás maminky a tatínky… babičky a dědečky.
Pitný režim našich nejmenších není radno zanedbávat
Proč je vlastně pitný režim tak důležitý?

Všichni víme, že voda je pro lidský organismus nepostradatelná, u dospělého člověka tvoří přibližně 60 % tělesné hmotnosti. U dětí je procentuální zastoupení vody v těle ještě vyšší, zejména pak v období prvních tří let života – u kojenců je podíl vody dokonce 75–80 %. Již ztráta 10 % z tělesné hmotnosti může být pro děti kritická! Děti jsou tak na ztrátu vody v organismu ještě mnohem citlivější.

Voda se přitom podílí na regulaci tělesné teploty, umožňuje transport živin a díky ní probíhá celá řada metabolických procesů v těle.

V příjmu tekutin u dětí je třeba věnovat odpovídající pozornost výběru vhodných nápojů. Především v období horkých slunných dnů plných her a fyzické aktivity je nezbytné, aby dítě mělo dostatečný příjem tekutin.
Již mírná dehydratace může způsobit únavu, malátnost a uplakanou náladu.

Klíčem úspěchu je pitný režim a správné návyky

Důležité je nastavit režim od začátku, u kojených miminek musí pitný režim dodržovat hlavně maminka 😊, od 6. měsíce věku dítěte je obzvláště v létě možné doplnit pitný režim vhodným dětským čajem, který se připravuje z kojenecké vody a nikdy jej nesladíme!

Udržovat pitný režim u větších dětí pomohou i veselé hrnečky s pitím, které nesmí chybět u žádného jídla, jdeme-li ven, vezmeme s sebou vždy lahev, a i během hraní děláme pauzy na pití. Přemluvit dítě zabrané do hry je sice někdy těžké, ale „tankovací pitné přestávky“ lze vtipně zakomponovat do hry.


sports-family-summer-park.png


Není vždy vše zalito sluncem…

Právě v létě se často objevují různá průjmová onemocnění, kdy je rovněž zvýšená potřeba doplňovat tekutiny. Pozor, když dítě zvrací, také ztrácí tekutiny a je třeba je doplňovat ve zvýšené míře. I tady jsou vhodné jemné bylinné čaje.

Kolik tekutin pro dítě je „tak akorát“?

Jednoduchá otázka, ale odpověď složitější. Je možné se řídit přibližným pravidlem, že na každé kilo váhy je vhodné, aby dítě vypilo cca 60 ml tekutin. Orientačně to je v 6. měsících přibližně 1,1 l tekutin, v 1 roce 1,3 l, ve 2 letech 1,5 l, v 5 letech cca 1,5 – 2 l tekutin na den. Příjem tekutin je třeba zvýšit v období teplých dnů či při zvýšené tělesné aktivitě.

Pro malé děti je lepší přijímat tekutiny v menších dávkách a častěji, vhodnější je také přijímat více tekutin v dopoledních hodinách nežli večer. Pozornost musíme věnovat i teplotě nápojů, neměly by být ani příliš chladné, v případě čajíků ani příliš horké.

Jaké tedy nápoje?

Nejvhodnější k pití je čistá voda a neslazené dětské čaje. Se slazenými nápoji velmi opatrně, děti bývají po vyšším příjmu cukru hyperaktivní a sladké nápoje jsou nevhodné kvůli vzniku zubních kazů. Nevhodné jsou i perlivé nápoje, bublinky se rozpínají v žaludku a přichází pocit uhašené žízně, ale hydratace zpravila není dostatečná, navíc tyto nápoje způsobují plynatost.

Tradiční dětské čaje Čajánek
Jsou jemné bylino-ovocné čaje vhodné pro děti již od ukončeného 6. měsíce. Jsou bez lepku, přidaných barviv a konzervantů. Mají jemnou, vyváženou chuť a jsou přirozeně bez cukru.

„Jablíčkový“ s osvěžující chutí jablíček působí příznivě na trávící i dýchací systém. Obsahuje listy jahodníku, maliníku a ostružiníku, ibišek a jablíčka 🍏.

„Siláček“ na podporu imunity obsahuje kromě listů maliníku, jahodníku, ostružiníku také třapatku nachovou, známou pod názvem Echinacea a nať levandule.

Čajíky jsou vhodné pro celoroční pitný režim dětí.

TIP pro těhotné a kojící maminky
Pitný režim je velmi důležitý již v těhotenství, nastávající maminky by měly vypít nejméně 1,5 – 2 l neperlivé vody denně. Voda pomáhá ředit žaludeční šťávy a omezit tak případně nevolnosti, funguje i proti bolestem hlavy a únavě.

Pro těhotné i kojící maminky je speciálně určen Čajánek v BIO kvalitě.

Čaj obsahuje jestřabinu lékařskou, která podporuje tvorbu mateřského mléka. Jestřabina lékařská také pomáhá tělo zbavovat nepotřebných tekutin a příznivě ovlivňuje látkovou výměnu. Levandule uvolňuje duševní napětí a zklidňuje maminku i miminko. Zároveň pomáhá upravit zažívání při nadýmání. Fenykl působí proti plynatosti a ibišek dodává čaji lahodnou chuť, vůni i barvu.

HP-Cajanek-nove-obaly_large.png

Související recepty a články

Vypadávání vlasů u žen
Vypadávání vlasů u žen
Vypadávání vlasů u žen může mít několik forem: částečné nebo celkové, trvalé nebo dočasné, rozptýlené nebo...
BIOKAP – Vraťte vlasy zpět do kondice!
BIOKAP – Vraťte vlasy zpět do kondice!
Léto a dovolená je pro nás pro všechny „požehnaným“ časem, kdy si konečně můžeme dosyta užívat sluníčka...
Inhalační aerosolová léčba
Inhalační aerosolová léčba
Použití inhalátorů preventivně na podzim může být velmi užitečné pro lidi s astmatem nebo jinými respiračními...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky