Kurkuma dlouhá
Už pouhá barva tohoto indického koření, které se v poslední době víc a víc rozmáhá po celém světě, hřeje jako sluneční paprsky a jen těžko byste hledali zdravotní neduh, na kterou by kurkuma nezabrala.
Pochází z jižní a jihovýchodní Asie, pravděpodobně Indie a Vietnam, kde je také známá jako "indický šafrán" nebo "zlatý zázvor". Pro své léčebné účely se používá již přes 4.000 let.
Má silné protizánětlivé a detoxikační účinky a zpomaluje stárnutí. Pomáhá při nachlazení, rýmě a bolestech hlavy. V tradiční lidové medicíně se také používá jako první pomoc na různé odřeniny, řezné rány, pohmožděniny nebo modřiny, výrazně totiž podporuje hojení.
Kurkuma může zlepšovat trávení a regulaci menstruace. Pro krásnou pleť doporučujeme používat kurkumu pouze vnitřně. Přidejte si pokrmy obohacené kurkumou do jídelníčku a čas od času si připravte zlaté latté a sledujte jak vaše pleť začne zářit.
Zlaté "kurkumové" latté
Zlaté mléko je tradiční ájurvédský nápoj vyrobený z kurkumového kořene (nebo mleté kurkumy), mléka (můžete použít jak kravské tak i rostlinné), černého pepře a oleje.
2 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
1 1/2 čajové lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého zázvoru
Lžíce kokosového oleje (nebo ghí),
špetka černého pepře
Javorový sirup nebo med podle chuti
Vše smíchejte v malém hrnci, přivěďte k varu a nechtee odstát.